Моторното масло - какво трябва да знаете

Моторното масло - какво трябва да знаете

Смяната на маслото е най-основната процедура по поддръжка на двигателя на автомобила. Смяната на маслото, винаги трябва да бъде съпроводена от смяна на масления филтър.

• Публикувано на 23.03.2021 г. • Актуализирано на 29 февруари 2024 г.

Двигателното масло осигурява смазване и охлаждане на двигателя. Масленият филтър пречиства двигателното масло от замърсявания, които влияят върху работата на двигателя.

Сменяйте маслото си своевременно - 90% от дефектиралите мотори са заради отлагания от нередовна смяна на масло и маслен филтър. Не карайте с по-малко от 1500 об/мин. Колкото по-високи са оборотите, толкова по-добро е омазняването и охлаждането, особено при дизеловите агрегати.

Какво моторно масло да изберем?

Съвременните производители предлагат масла със забележителна дълготрайност и устойчивост срещу окисляване, които гарантират по-дълга защита срещу износване на автомобила. При използване на некачествени масла и маслени филтри, двигателят може да се увреди бързо и безвъзвратно.

Всеки производител на автомобили определя в инструкцията за употреба на колата спецификацията на моторното масло, както и изминатия пробег, при който трябва да се подмени маслото. Това е най-важния критерий при избора на моторно масло. Някои производители на коли препоръчват употребата на масла от конкретни марки или масла със собственото им лого, продавани в оторизирания им сервиз. Производителите посочват също така и какво количество масло е необходимо за смяната. Спецификациите могат да бъдат общи напр. 10W-40, дълготрайни масла като 5W-30 или характерни само за даден производител на автомобили.

За да се определи периода за подмяна на маслото, трябва да погледнете какво пише в инструкцията на колата или да се консултирате със специалист в автосервиз.

Източник: снимка АВТОЦЕНТЪР САС


Споделете статията
Автор: Иван Иванов
Източник: АВТОНЕТ БГ
Сайт: avtonet.bg