Паркирането в сняг може да бъде предизвикателство за шофьорите

Паркирането в сняг може да бъде предизвикателство за шофьорите

Зима е и на много места в България вали сняг. А не всички шофьори знаят къде и как да паркират, защото не са запознати с проблемите, които може да възникнат само през зимата.

• Публикувано на 02.02.2021 г. • Актуализирано на 16 декември 2023 г.

За какво да внимаваме при паркиране в снега.

Не паркирайте на наклон
Когато има дълбок сняг или обилен снеговалеж, водачите трябва да избират много внимателно мястото си за паркиране. Паркирането на превозното средство отстрани на пътя или до тротоара, както обикновено, може да се обърка. На първо място, колата в идеалния случай трябва да е на равна повърхност в мразовити условия. Тъй като обикновено през нощта става по-студено и на следващата сутрин ледът, който се образува става опасна ледена пързалка.

Отбележете ширината на улицата
В тесните улички е най-добре да паркирате от едната страна на улицата, така че снегорините да могат да минават през улицата и да почистват свежия сняг, ако е необходимо. Ако на някои места стане твърде плътно, шофьорите не трябва да паркират автомобилите си. Това важи и ако там обикновено е разрешено паркирането. Ако сгънете външните огледала на автомобила си, също така избягвате огледалата да бъдат пръскани или дори повредени от преминаващи автомобили.

Погледнете нагоре
Преди паркирането си струва да погледнете и нагоре, защото натрупаният тежък сняг от покривите може да се плъзне надолу. В най-лошия случай се отчупват твърди снежни плочи или големи ледени висулки, което може да причини трайни щети на автомобила. Не бива да паркирате и под дърво, защото съществува риск от счупване на клони при обилен снеговалеж със съответни повреди на превозното средство.

Избягвайте дълбок сняг
Не паркирайте колата в дълбок сняг. Ако забиете колата в купчина сняг, рискувате да повредите превозното средство. Върху топлия двигател може да се образува стопена вода, която по-късно замръзва и уврежда двигателя. Купчината сняг също може да се окаже твърда и компактна конструкция и по този начин да причини повреда на ламарината. Проблематични са и твърдите препятствия като стълбове или високи бордюри, които могат да бъдат скрити под снега.

Запомнете местоположението
Ако паркирате при обилен снеговалеж, трябва да запомните точно къде е колата. След като над пътните превозни средства има дебела, бяла снежна покривка, всички коли изглеждат еднакво. Ако паркирате колата си за няколко дни при обилен снеговалеж, от време на време трябва да я освободавате от снега, за да я намерите по-късно и да потеглите по-лесно.

Правилното оборудване
Без необходимите аксесоари ще ви бъде трудно през зимата. За да може колата да започне да се движи, трябва да има монтирани вериги за сняг. Ръчна четка и лопата се препоръчват като решение за разчистване на покритата със сняг кола. Ако нямате на разположение, снежната покривка трябва да се премахне на ръка. За да почистите прозорците през зимата, например се препоръчва ръчна четка срещу слаб сняг. На фона на дебел слой след като снегът бъде отстранен, стъклото може да се изстърже със стъргалото за лед, ако е необходимо.

Внимание: Не трябва да оставяте дебела снежна покривка на покрива, защото като потеглите след като се загрее интериора, снегът ще падне отзад и може да предизвика инцидент.


Споделете статията
Автор: Валентина Георгиева
Източник: АВТОНЕТ БГ
Сайт: avtonet.bg