Въздушните възглавници - какво трябва да знаете

Въздушните възглавници - какво трябва да знаете

След предпазния колан, въздушната възглавница има може би най-важната функция за безопасността в автомобила. Системата, известна като SRS (Допълнителна ограничителна система) допринася за безопасността на превозното средство, което трудно може да бъде надценено. Около 20% от сериозните или фатални наранявания при челни сблъсъци между 1990 и 2000 г. биха могли да бъдат избегнати с въздушна възглавница. Тук ще намерите информация какво точно представлява въздушната възглавница, как работи и с каква скорост въздушните възглавници се задействат автоматично.

• Публикувано на 15.03.2021 г. • Актуализирано на 25 юли 2023 г.

Какво представлява системата на въздушните възглавници?

Подобно на предпазния колан, въздушната възглавница е една от системите за обезопасяване на пътниците в моторните превозни средства. Въздушната възглавница се състои от пластмасов чувал, който в случай на инцидент се разгъва в рамките на милисекунди между пътника и мястото във вътрешността, където въздушната възглавница е монтирана със скорост 30 km / h или повече. Има въздушни възглавници за водача, въздушни възглавници за пътниците отпред, въздушни възглавници за глава и въздушни възглавници за коляното. В допълнение към самата въздушна възглавница, най-важният компонент на системата на въздушните възглавници е управляващият блок. Въздушните възглавници вече са стандартни във всички класове превозни средства.

Как работи въздушната възглавница?

Въздушната възглавница на волана се състои от въздушна възглавница с обем от почти 70 литра, държач на въздушната възглавница, генератор на опората на генератора и въздушна възглавница или капак на волана. В случай на авария генераторът се запалва от блока за управление. Тънък проводник се нагрява от запалителен ток, който активира хапчето за запалване. Вместо експлозия обаче, зареждащото гориво, което се състои от натриев азид, изгаря. Полученият газ се разширява и реагира с окислителя, образувайки почти чист азот, който накрая запълва въздушната възглавница. Тъй като натриевият азид е много вреден за здравето и други твърди горива също се използват като гориво.

Колко бързо реагират въздушните възглавници?

Теоретичната функционалност на въздушната възглавница е едно, но в крайна сметка всичко зависи от времето за реакция на въздушната възглавница в опасни ситуации. Въздушната възглавница за водача или волана се задейства в рамките на 30 милисекунди, а след 55 милисекунди е напълно напомпан. Въздушната възглавница за пътници се задейства десет милисекунди след задействане на въздушната възглавница на водача. Причината за това е, че пътникът отпред има по-голямо разстояние и следователно по-дълъг път до таблото поради липсващия волан. Страничните въздушни възглавници от своя страна се надуват много по-бързо, те са напълно запълнени само след 22 милисекунди. Това се обяснява с факта, че за разлика от предната част на превозното средство, отстрани на превозното средство няма зона на смачкване и по този начин се деформира по-бързо.

Какво означава индикаторната лампа на въздушната възглавница?

Ако светне индикаторната лампа на въздушната възглавница, има проблем със системата за безопасност. Не е задължително обаче да е дефект. Разреден акумулатор, проблем с контакта на въздушната възглавница или пътническата въздушна възглавница, деактивирана поради детската седалка, също могат да бъдат причина. Ако обаче това всъщност е постоянна системна грешка, трябва паметта за грешки на автомобила да бъде изчистена от специалист с диагностично устройство в автосервиз.

Източник: снимка DaimlerChrysler


Споделете статията
Автор: Иван Иванов
Източник: АВТОНЕТ БГ
Сайт: avtonet.bg