Водната помпа - какво трябва да знаете

Водната помпа - какво трябва да знаете

Автоматична водна помпа - функционален принцип, разходи и възможни дефекти

• Публикувано на 05.03.2021 г. • Актуализирано на 13 февруари 2024 г.

Тук можете да разберете всичко за функционалния принцип на водната помпа, разходите, но и възможните симптоми в случай на дефекти или какво да правите, ако водната помпа тече. Двигателите с вътрешно горене се нуждаят от охлаждане, за да ги предпазят от прегряване. Една от възможностите е водно охлаждане. За това е необходима водна помпа.

Водната помпа осигурява необходимия поток в охлаждащата течност

Потокът се генерира от водната помпа. Водната помпа се намира във вътрешната охладителна верига. Снабден е с диск от вътрешната страна с множество остриета. Когато водната помпа се върти, тези лопатки се преместват и водата се задава в поток. Водната помпа се задвижва по различен начин. При по-стари превозни средства чрез клиновия ремък, при по-новите превозни средства чрез пистовия ремък. При някои модели водната помпа може да се задвижва и през ангренажния ремък. Има и електрически водни помпи. Те обаче рядко се използват като основна водна помпа.

Днес водните помпи са компоненти на двигателя, които са подложени на прекомерен стрес

Чрез намаляване на обема се постига подобрен разход на гориво. В съвременните двигатели липсващият сега въртящ момент се компенсира от турбокомпресорите. Изгарянето вече е по-ефективно, тъй като значително повече кислород влиза в горивната камера.

Последици от дефектна водна помпа

Това означава, че последиците от дефектна водна помпа днес могат да бъдат още по-мащабни. Типична повреда поради счупена водна помпа е повредата на главата на цилиндъра. Дефекти могат да възникнат и на алтернатора или турбокомпресора. Следователно перфектното функциониране на водната помпа трябва да бъде гарантирано по всяко време.

Водната помпа, класическа част за износване и поддръжка

Вярно е, че съвременните водни помпи днес са много по-малко податливи на повреди, отколкото преди 10 години. Независимо от това, това не трябва да крие факта, че принципът на действие на водната помпа е механичен. Това означава, че водната помпа е и остава не просто резервна част, а по-скоро част за поддръжка или класическо износване. Водната помпа трябва да се сменя на редовни интервали.

Как да разпознаете дефектна водна помпа?

На този въпрос не е лесно да се отговори. Не е необходимо да се забелязва счупена водна помпа. Повредите могат да се видят вътре в помпата. Друга типична повреда е, че водната помпа тече. Тук има възможност за откриване на всякакви водни петна по пода под автомобила (да не се бърка с конденз от климатична система!). В редки случаи миризмата на изтичащата охлаждаща вода може да проникне в салона на автомобила. Също така може да се открие шум от смилане или тракане при помпата. Но нищо от това не трябва да се случва - просто може. Така че няма гаранция, че счупената водна помпа действително ще бъде разпозната навреме. Дори от експерти!

От това е лесно да се заключи, че дори експерт не винаги може да разпознае повредата на водната помпа. Това прави интервалите за смяна на водната помпа, предписани от производителя, толкова изключително важни. В никакъв случай не отлагайте смяната на водната помпа на автомобила си по-дълго от необходимото. С всеки допълнителен ден над крайния срок рисковете, които могат да включват и големи повреди на двигателя, се увеличават значително.

Смяната на водната помпа

Смяната на водната помпа трябва да бъде оставена на опитен специалист. Особено в съвременните превозни средства с V-образни ремъци или когато помпата се задвижва през ангренажния ремък. Дори и най-малките грешки при демонтирането и сглобяването могат да доведат до големи повреди на двигателя. При смяна на водната помпа е важно да разчитате само на висококачествени резервни части. По-специално водната помпа е силно стресиран компонент. Евтините стоки, например от Далечния изток, също могат да доведат до значителни допълнителни щети на двигателя за нула време.

Заключение: Редовната поддръжка на водната помпа е изключително важна!


Споделете статията
Автор: Иван Иванов
Източник: АВТОНЕТ БГ
Сайт: avtonet.bg