VW ID.3 записва повече от 55 000 поръчки през 2020 г. / половината доставени

VW ID.3 записва повече от 55 000 поръчки през 2020 г. / половината доставени

2021 година все още не е започнала и VW трябва да обяви, че тази година повече от 100 000 автомобила може да не могат да бъдат построени.

Основната причина за това е липсата на електронни компоненти за производство на превозни средства. Директорът по продажбите на VW Клаус Целмер заяви в интервю за Handelsblatt: „Ще се борим за всяка кола през 2021 г.“ Разбира се, това също оказва влияние върху производството на електроавтомобили. Дори ако искате да продължите безпрепятствено електронната офанзива.

VW очаква допълнителен импулс от новия "Зелен договор" на Европейския съюз и свързаното с него затягане на климатичните цели. „Зелената сделка“ ускорява трансформацията ни към електромобилност отново. В бъдеще ще трябва да произвеждаме около 300 000 допълнителни автомобила, захранвани с батерии, всяка година, подчерта Зелмер. Като цяло изглежда, че фокусът на VW върху електронната мобилност се отплаща. Това се подкрепя от „изоставането на високите поръчки“ за електрически превозни средства, а за електронните автомобили броят на поръчките е особено голям, а PHEV също са „много търсени“.

Последните са особено търсени в среди, свързани с компанията. Отговорно за това е по-ниската парична изгода, която шофьорите на фирмени автомобили трябва да плащат данък. Преди две години делът на електроенергията на пазара на флота беше под два процента, а през 2020 г. той беше около 20 процента, съобщи Зелмер. Чистите електрически автомобили - ID. В момента моделите се търсят предимно от частни лица. Според Зелмер през 2020 г. са били направени над 55 000 поръчки за компактния автомобил ID.3, който се доставя за три месеца, от които VW е доставил 28 000 превозни средства на клиентите до средата на декември. Без Корона „малко повече вероятно би било възможно“.

В разговора Зелмер също посочва, че тласъкът на електронната мобилност се дължи до голяма степен на екологичния бонус и иновационния бонус. Но VW също прави своята част, като инвестира милиарди в нови превозни средства, продукти и услуги. „Нашата работа е да осигурим демократизацията на устойчивата мобилност и да се превърнем в най-желаната марка в тази област. Искаме да бъдем „най-добрият избор“ за нашите клиенти, това е сърцевината на марката Volkswagen”, заключава Зелмер. Разбира се също така, ако е необходимо "Компанията годишно ще трябва да произвежда около 300 000 допълнителни превозни средства, работещи на батерии" в цел да се отговори на изискванията на ЕС.

Източник: Handelsblatt - Недостиг на чипове във VW - Директорът по продажбите предупреждава: „През 2021 г. ще се борим за всяка кола.


Споделете статията
Автор: Валентина Георгиева
Източник: elektroauto-news
Сайт: avtonet.bg